Storing? Met deze checklist los je het op!

Niets kan zo vervelend zijn als een stroomstoring of storing aan de CV-ketel. Net wanneer je favoriete tv-programma begint of wanneer je onder de douche wilt stappen, valt de elektra of de CV-ketel uit. Natuurlijk wil je dat de storing zo snel mogelijk opgelost wordt. Wist je dat je met een paar eenvoudige stappen vaak zélf al een groot deel van de storingen kunt verhelpen, zonder dat je daar de storingsdienst voor hoeft te bellen?

Met deze checklist kun je de storing zelf misschien al oplossen (èn toch je favoriete tv-programma kijken of onder de douche stappen)!

Checklist stroomstoring

1. Brandt de display van de elektriciteitsmeter? Zo niet, bel dan je energieleverancier
2. Staan alle aardlek- of groepenschakelaars wel ingeschakeld? Zo niet, schakel ze dan in
3. Schakelen de groepen zich automatisch weer uit? Haal dan alle stekkers uit de stopcontacten van de groep die zich telkens uitschakelt. Schakel vervolgens de groep weer in, en doe de stekkers één voor één terug in de stopcontacten.

Checklist CV-storing

1. Is er een stroomstoring?
2. Controleer de aardlekschakelaar of de zekeringen
3. Is de kamerthermostaat hoog genoeg ingesteld?
4. Staat de gaskraan open?
5. Is de waterdruk tussen 1,5 en 2,0 bar? Zo niet, vul de CV-installatie tot maximaal 2,0 bar bij.
6. Lekt of druppelt er een waterkraan?

Storing niet opgelost? Je hebt je best gedaan, maar het is toch nodig dat een monteur komt!

  • Voor CV-storingen kun je rechtstreeks bellen met Energiewacht: (088) 555 30 00. Wanneer het display op de installatie een storingscode aangeeft, geef dan ook deze code door.
  • Voor dringende overige storingen kun je buiten onze openingstijden bellen naar de meldkamer: (053) 852 80 87.

Woningventilatie: waarom en hoe?

Elke dag zorg je als bewoner, samen met je huisdieren en planten, voor vocht in je woning. Simpelweg door te ademen en door de dagelijkse dingen die we in ons huis doen. Denk aan douchen, koken en de was drogen. Dit zorgt er allemaal voor dat de lucht in huis vervuilt. De vochtige en vervuilde lucht moet het huis uit, en schone lucht moet weer naar binnen komen. Hoe? Door te ventileren!

Wanneer je je woning niet voldoende ventileert hebben schimmels en huisstofmijt vrij spel. Er ontstaat een ongezonde leefomgeving. Dat kan leiden tot gezondheidsklachten zoals benauwdheid, hoesten en hoofdpijn en soms zelfs astma en allergieën.

10 tips voor een goede ventilatie

1. Zet (klep)raampjes op een kier en/of ventilatieroosters open; frisse lucht kan zo continu in huis komen
2. Zet tijdens en minimaal een kwartier na het koken de afzuigkap aan en/of een raam open
3. Kook met de deksel op de pan, dat scheelt damp
4. Zet een raampje open na het douchen
5. Maak de vloeren en wanden na het douchen droog
6. Laat bij het schoonmaken oppervlakken niet te nat achter
7. Hang je was bij mooi weer buiten
8. Ventileer ook bij vochtig weer; óók als het buiten vochtig is, is de buitenlucht over het algemeen schoner en droger dan in huis;
9. Veel mensen in huis? Zet dan een extra raam of deur open
10. Rook niet in huis; (mee)roken is schadelijk maar versterkt ook de gevolgen van andere schadelijke stoffen in huis

Infoavond Huurdersbelang Delden

 

Huurdersbelang Delden nodigt huurders van Wonen Delden uit voor een informatieavond.

 

Thema: de veiligheid in en rondom het huis

Maandag 17 oktober 2022
19.30 uur – ca. 21.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur)
Stadscentrum Het Parochiehuis, Delden

Programma

  • Mw. Lianne ter Stal, directeur-bestuurder Wonen Delden
    Introductie van Lianne ter Stal, sinds 1 maart 2022 directeur-bestuurder van Wonen Delden
  • Dhr. Paul Sijtema van Brandweer Twente zal ons bijpraten over brandveiligheid.
    Brandveiligheid: wat te doen bij brand en, belangrijker: hoe brand te voorkomen.
  • Pauze
  • Dhr. Iepy Roode, preventieadviseur van het Keurmerk Veilig Wonen vertelt over inbraakpreventie. De gemeente Hof van Twente heeft een inbraakpreventieproject samen met de PKVW-adviseurs van Noaber Bouw uit Borne. Het doel is het verlagen van het aantal woninginbraken en pogingen tot inbraak, het veiliger maken van uw woonomgeving en het vergroten van uw veiligheidsbeleving in het kader van het Politie Keurmerk Veilig Wonen. De heer Roode zal ook aandacht schenken aan de cybercriminaliteit, die de laatste tijd helaas steeds vaker voorkomt.
  • Afsluiting, waarbij u van gedachten kunt wisselen over uw persoonlijke situatie.

Aanmelden

Aanmelden voor deze avond kan door te mailen naar huurdersbelangdelden@outlook.com
Bellen of een whatsapp sturen mag ook; dat kan naar (06) 36 38 67 20 (Wim Struik)
Vermeld s.v.p. duidelijk uw naam en het aantal personen.

Graag tot 17 oktober a.s.!

 

Zonnepanelen voor 200 woningen

Zonnig Delden

Van 200 woningen zijn de huurders inmiddels aan aangeschreven; zij kunnen er voor kiezen om binnenkort zonnepanelen te laten plaatsen. Wonen Delden is voor dit project een samenwerking aangegaan met Tenten Solar zonnepanelen. In voorgaande jaren werden in het project Zonnig Delden ook al ruim 200 woningen en appartementen van Wonen Delden voorzien van zonnepanelen. Na dit nieuwe project met Tenten Solar zonnepanelen zal meer van de helft van de wooneenheden van Wonen Delden in het vroege voorjaar van 2023 voorzien zijn van zonnepanelen. Tenminste, als de huurders er voor kiezen! Maar die verwachting is er wel, zeker gezien de huidige energieprijzen. Een mooie stap waarmee Wonen Delden een bijdrage levert aan een duurzame leefomgeving met betaalbare energielasten.

Tenten Solar

De keuze om met Tenten Solar zonnepanelen te gaan samenwerken is weloverwogen gemaakt. “Meerdere woningcorporaties hebben ons verteld goede ervaringen met Tenten Solar te hebben, en ook de gesprekken die we tijdens de aanbestedingsprocedure hebben gevoerd gaven veel vertrouwen. Tenten Solar heeft een brede ervaring met woningcorporaties. Ze hebben hiervoor een speciale afdeling ingericht die weet hoe ze een woningcorporatie moet ontlasten en veel aandacht heeft voor de communicatie met de huurder. Iets wat wij erg belangrijk vinden.” aldus Anja Spijker, projectleider Vastgoed van Wonen Delden. Tenten Solar regelt de gehele installatie en services; van benadering en communicatie met huurders tot de nazorg.

Besparing op energielasten

Wonen Delden vraagt weliswaar een maandelijkse bijdrage per paneel, maar uiteindelijk gaan huurders besparen op de energielasten. Oók als de energieprijzen weer zouden normaliseren. Met de plaatsing van de zonnepanelen streeft Wonen Delden een totale verduurzaming van haar eenheden na. En dankzij een optimizer achter ieder paneel wordt er een maximaal rendement uit de zonnepanelen gehaald. En dát levert de huurder de nodige besparing in de energielasten op.

Versneld verduurzamen

Wonen Delden heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en behoort op dit punt al jaren tot de koplopers in de sector.  “Wij werken momenteel aan het opstellen van een plan voor versnelde verduurzaming. We kijken naar ál onze woningen; welke maatregelen kunnen we nemen om deze woningen verder te verduurzamen. Omdat niet elke woning geschikt is voor zonnepanelen, kun je hierbij ook denken aan bijvoorbeeld dakisolatie en beglazing”, aldus Lianne ter Stal, directeur-bestuurder van Wonen Delden.