Symbolische ‘eerste steen’
Groot feest voor de toekomstige bewoners van de Peperkamp in Delden
Meer dan 100 mensen keken toe hoe twee bestuurders samen de symbolische eerste steen naast de voordeur inmetselden. Toen dat lukte stak Bernard van Driel, voorzitter van de Stichting Erve Graashuis, blij de speciaal daarvoor gegraveerde troffel in de lucht. Ook directeur Henny Manrho van woningcorporatie Wonen Delden, uitte zich zeer tevreden met het bereiken van deze mijlpaal.
Bijzonder bouwproject
“Dit project kostte een flinke aanlooptijd – maarliefst 10 jaar – voordat er overeenstemming was met alle partijen en voordat de vergunningen binnen waren. Enig voordeel daarvan was dat we in die tijd flink konden sparen”, gaf Manrho toe. “Want realisatie van een prachtig gebouw als dit voor bijzondere doelgroepen is commercieel gezien absoluut onrendabel. Toch wilden we dit graag doorzetten want de behoefte aan 21 appartementen voor mensen met een verstandelijke, en soms ook lichamelijke handicap, was groot.” Begeleiding van deze bewonersgroep wordt uitgevoerd door medewerkers van JP van der Bent Stichting. Dit project levert daarmee ook nog eens 16 arbeidsplaatsen op. Marian Kemerink, locatiecoördinator is aanwezig en wordt omringd door blije, toekomstig bewoners die haar graag hun ‘nieuwe plekje’ laten zien, al is het er nu nog kaal en ongezellig. In het gebouw, dat 3 woonlagen telt, zijn twee liftschachten opgenomen en er is gezamenlijke recreatieruimte. De andere 30 appartementen zijn gereserveerd voor senioren. “Ook aan dergelijke woonruimte, zo mooi midden in het centrum van Delden, was grote behoefte”, aldus Manrho. “Dat bleek wel toen we de verhuur openstelden. Binnen 2 maanden waren alle appartementen verhuurd.”
Oplevering april 2016
De Stichting Erve Graashuis bestaat uit ouders van kinderen met een enkel- of meervoudige handicap. Bernard van Driel kent de, meest jongvolwassenen, allemaal persoonlijk. “Ze zijn er klaar voor om uit te vliegen. Kijk dat zie je toch aan die vrolijke gezichten en aan de manier waarop ze hier vrij rondlopen met ouders en familie om te laten zien waar ze gaan wonen.” Van Driel werd aangetrokken door de Stichting als onafhankelijk voorzitter. Oorspronkelijk zou het ‘gezinsvervangend tehuis’ zoals het in 2007, bij oprichting van de stichting nog heette, op De Braak West gebouwd worden, dicht bij het Twentekanaal. Op die plek stond vroeger een boerderij met de naam Graashuis. Ondanks verplaatsing van de nieuwbouwplannen naar het centrum van Delden, behield de Stichting dezelfde naam. “We zijn erg blij met deze locatie zo midden in Delden, want hier zijn de winkels dichtbij en hier is er meer te beleven voor deze doelgroep. We kunnen haast niet wachten tot het voorjaar is en deze mensen de sleutel krijgen van hun nieuwe appartement.”
Meer weten over De Peperkamp
Wilt u meer informatie over de bouw van appartementencomplex De Peperkamp in Delden, kijk dan ook onder de pagina projecten. Voor vragen kunt u contact opnemen met Henny Manrho directeur bestuurder van Wonen Delden 074-376 64 64 of via h.manrho@wonendelden.nl.